Współczesna piramida żywieniowa
Czas trwania: 5 godzin
Cena: 180 zł
Sprawdź Najbliższe Terminy Kursów
Plan zajęć:
Podział produktów.
Piramida żywieniowa rekomendowana przez IŻiŻ – stara i nowa wersja.
Produkty rekomendowane i niepolecane. Na co zwracać uwagę podczas zakupów. Czytanie etykiet z uwzględnieniem dodatków do żywności.
Proporcje poszczególnych grup spożywczych w diecie.
Częste spożywanie posiłków i ich wpływ na organizm.
Stosunek białka, węglowodanów i tłuszczów w diecie i ich wpływ na wygląd i zdrowie.
Wskazówki żywieniowe dla osób jedzących nieregularnie.
Częstotliwość spożywania posiłków a ich wpływ na poziom cukru we krwi i masę ciała.
Węglowodany – dobre i złe źródła
Kwas fitynowy.
Wpływ glutenu, a reakcja jelit i konsekwencje.
Białko – dobre i złe źródła.
Nabiał – produkty naturalne oraz wpływ związków występujących w nabiale na organizm człowieka.
Tłuszcze – dobre i złe źródła.
Cholesterol i wpływ na organizm.
Oleje roślinne i zwierzęce. Najlepsze źródła tłuszczu w pożywieniu. Wpływ temperatury na kwasy tłuszczowe, procesy utleniania i działania prozapalne.
Po ukończeniu szkolenia otrzymują Państwo certyfikat uczestnictwa potwierdzający zdobytą wiedzę.
Prowadzący:
Agnieszka Cioś
Dietetyk kliniczny – Uniwersytet Medyczny,
- Psychodietetyka –Wyższa Szkoła Nauk Społecznych,studia podyplomowe
- Instruktor kulturystyki - dyplom i legitymacja Polskiej Instytucji Sportu i Rekreacji
- Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
Pracuję jako:
- menedżer, dietetyk i trener personalny w Mrs.Sporty