Dietetyka i suplementacja – kurs podstawowy z elementami nowoczesnej dietetyki
Czas trwania: 8 godzin
Cena: 219 zł
Sprawdź Najbliższe Terminy Kursów
Plan szkolenia:
- Czym jest współczesna dietetyka?
- Zapotrzebowanie na wodę
- Jak nawadniać organizm i dlaczego sama woda nie wystarczy?
Białka:
- Najlepsze źródła białek w diecie
- Wpływ obróbki termicznej na jakość i przyswajalność protein
- Jajko – niedocenione źródło życia
- Trawienie białek, a prawidłowa praca układu pokarmowego
- Jakich białek należy unikać?
- Mleko – cichy zabójca
- Korzyści ze spożywania białka i jego funkcje w organizmie
- Zapotrzebowanie na białko
- Wpływ nadmiaru białka na organizm
Tłuszcze:
- Budowa tłuszczów i ich podział
- Najlepsze źródła tłuszczów w diecie
- Tłuszcze nienasycone czy nasycone, które lepsze?
- Mity związane z tłuszczami i cholesterolem
- Kiedy tłuszcze mogą być szkodliwe?
- Zapotrzebowanie na tłuszcze
- Trawienie tłuszczu
- Wpływ tłuszczu na procesy trawienne i uczucie sytości
- Spożywanie tłuszczu a odchudzanie
Węglowodany:
- Podział węglowodanów
- Wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi
- Związek pomiędzy ilością węglowodanów w diecie, a spalaniem tkanki tłuszczowej
- Zapotrzebowanie na węglowodany
- Najlepsze źródła węglowodanów w diecie
- Co dzieje się z nadmiarem węglowodanów?
- Indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny czy indeks insulinowy – czym się kierować?
Zdrowa żywność:
- Składniki antyżywieniowe w produktach spożywczych
- Jak oszukują nas producenci?
- Gluten w świetle najnowszych badań
- Cała prawda o zbożach
- Żywność, która nas truje
- Nowoczesna piramida zdrowego żywienia
Podstawy układania jadłospisu i suplementacji:
- Zapotrzebowanie energetyczne i rozkład na makroskładniki
- Ilość posiłków w diecie w zależności od celu i stanu zdrowia
- Optymalizowanie diety pod kątem spalania tkanki tłuszczowej
- Komponowanie jadłospisu u osoby ćwiczącej: redukcja i zwiększenie masy ciała
- Przykładowe posiłki przed i potreningowe
- Najpopularniejsze systemy żywieniowe
- Praktyczna analiza dziennika żywieniowego i dostosowywanie zaleceń zgodnie ze zdrowym żywieniem
- Odżywki w diecie osoby ćwiczącej
- Suplementy dla każdego
Po ukończeniu szkolenia otrzymują Państwo certyfikat uczestnictwa potwierdzający zdobytą wiedzę.
Prowadzący:
Agnieszka Cioś
Dietetyk kliniczny – Uniwersytet Medyczny,
- Psychodietetyka –Wyższa Szkoła Nauk Społecznych,studia podyplomowe
- Instruktor kulturystyki - dyplom i legitymacja Polskiej Instytucji Sportu i Rekreacji
- Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
Pracuję jako:
- menedżer, dietetyk i trener personalny w Mrs.Sporty