4 lutego 2016

Dietetyka i suplementacja- kurs podstawowy z elementami nowoczesnej dietetyki

acupuncture-906144_1280Dietetyka i suplementacja – kurs podstawowy z elementami nowoczesnej dietetyki

Czas trwania: 8 godzin

Cena: 219 zł

 

Zapisz Się

Sprawdź Najbliższe Terminy Kursów

 

 

 

 

 

 

 

 

Plan szkolenia:

  • Czym jest współczesna dietetyka?
  • Zapotrzebowanie na wodę
  • Jak nawadniać organizm i dlaczego sama woda nie wystarczy?

Białka:

  • Najlepsze źródła białek w diecie
  • Wpływ obróbki termicznej na jakość i przyswajalność protein
  • Jajko – niedocenione źródło życia
  • Trawienie białek, a prawidłowa praca układu pokarmowego
  • Jakich białek należy unikać?
  • Mleko – cichy zabójca
  • Korzyści ze spożywania białka i jego funkcje w organizmie
  • Zapotrzebowanie na białko
  • Wpływ nadmiaru białka na organizm

Tłuszcze:

  • Budowa tłuszczów i ich podział
  • Najlepsze źródła tłuszczów w diecie
  • Tłuszcze nienasycone czy nasycone, które lepsze?
  • Mity związane z tłuszczami i cholesterolem
  • Kiedy tłuszcze mogą być szkodliwe?
  • Zapotrzebowanie na tłuszcze
  • Trawienie tłuszczu
  • Wpływ tłuszczu na procesy trawienne i uczucie sytości
  • Spożywanie tłuszczu a odchudzanie

Węglowodany:

  • Podział węglowodanów
  • Wpływ węglowodanów na poziom cukru we krwi
  • Związek pomiędzy ilością węglowodanów w diecie, a spalaniem tkanki tłuszczowej
  • Zapotrzebowanie na węglowodany
  • Najlepsze źródła węglowodanów w diecie
  • Co dzieje się z nadmiarem węglowodanów?
  • Indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny czy indeks insulinowy – czym się kierować?

Zdrowa żywność:

  • Składniki antyżywieniowe w produktach spożywczych
  • Jak oszukują nas producenci?
  • Gluten w świetle najnowszych badań
  • Cała prawda o zbożach
  • Żywność, która nas truje
  • Nowoczesna piramida zdrowego żywienia

Podstawy układania jadłospisu i suplementacji:

  • Zapotrzebowanie energetyczne i rozkład na makroskładniki
  • Ilość posiłków w diecie w zależności od celu i stanu zdrowia
  • Optymalizowanie diety pod kątem spalania tkanki tłuszczowej
  • Komponowanie jadłospisu u osoby ćwiczącej: redukcja i zwiększenie masy ciała
  • Przykładowe posiłki przed i potreningowe
  • Najpopularniejsze systemy żywieniowe
  • Praktyczna analiza dziennika żywieniowego i dostosowywanie zaleceń zgodnie ze zdrowym żywieniem
  • Odżywki w diecie osoby ćwiczącej
  • Suplementy dla każdego

certyfikat ics

Po ukończeniu szkolenia otrzymują Państwo certyfikat uczestnictwa potwierdzający zdobytą wiedzę.

 

 

Prowadzący:

Agnieszka Cioś

jolcz

Dietetyk kliniczny – Uniwersytet Medyczny,

  • Psychodietetyka –Wyższa Szkoła Nauk Społecznych,studia podyplomowe
  • Instruktor kulturystyki - dyplom i legitymacja Polskiej Instytucji Sportu i Rekreacji
  • Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków

Pracuję jako:

  • menedżer, dietetyk i trener personalny w Mrs.Sporty