Nowoczesna dietetyka i zasady zdrowego żywienia dla każdego
Czas trwania: 5 godzin
Cena: 180 zł
Sprawdź Najbliższe Terminy Kursów
Plan zajęć:
Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych.
Popularne diety i ich wpływ na organizm. Klasyfikacja i charakterystyka diet.
Dieta paleo, dieta samuraja, dieta low-foodmap.
Piramida żywieniowa – dla kogo wskazana?
Zasady komponowania jadłospisu. Wskazania dla osób na diecie redukcyjnej, lekkostrawnej i eliminacyjnej.
Komponowanie posiłków w łatwy i szybki sposób.
Zboża glutenowe i ich wpływ na organizm. Składniki antyodżwycze w diecie.
Zapobieganie niedoborom żywieniowym.
Proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów. Obliczanie zapotrzebowania energetycznego dla osób o rożnej aktywności fizycznej.
Zdrowa dieta dla każdego – ćwiczenie praktyczne. Źródła składników odżywczych, rozkład w poszczególnych posiłkach.
Cukier i substancje słodzące. Czym słodzić i gdzie się zaopatrywać, aby nie przepłacać.
Ograniczanie cukru, detoks cukrowy. Wprowadzanie zmian w żywieniu swoim i rodziny
Czy wiedza wystarczy? Zasady zmiany nawyków i wprowadzania nowych. Automotywacja.
Indeks i ładunek glikemiczny oraz ich wykorzystanie do utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi. Wpływ obróbki termicznej na indeks glikemiczny.
Prowadzenie dziennika żywieniowego – zasady, zalety i wykorzystanie.
Ocena sposobu żywienia oraz dostosowywanie zaleceń dietetycznych – ćwiczenie praktyczne.
Po ukończeniu szkolenia otrzymują Państwo certyfikat uczestnictwa potwierdzający zdobytą wiedzę.
Prowadzący:
Agnieszka Cioś
Dietetyk kliniczny – Uniwersytet Medyczny,
- Psychodietetyka –Wyższa Szkoła Nauk Społecznych,studia podyplomowe
- Instruktor kulturystyki - dyplom i legitymacja Polskiej Instytucji Sportu i Rekreacji
- Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
Pracuję jako:
- menedżer, dietetyk i trener personalny w Mrs.Sporty